Szerző: Kiss Richárd

Ha az Ön cége vállalkozásoknak számláz, július 1-től bizonyosan minden számla adatát továbbítania kell az adóhivatal felé. Mi változik pontosan?

Két nagyon fontos változás következik be 2020. július 1-én:

  1. Minden olyan számlát, amit vállalkozás felé állítottak ki, annak adatait továbbítani kell a NAV felé - függetlenül az ÁFA értékétől
  2. Mivel az áfamentes számlákat is be kell küldeni, ezért bővül azok köre, akiknek a számláit be kell küldeni:
    - A számlakibocsátók köre kiegészül azokkal, akik adómentes tevékenységet folytatnak és adómentes (alanyi és tárgyi is) számlát adnak ki.
    - A szabályváltozás mindenkit érint: katás vállalkozókat, alanyi adómenteseket. Akkor is meg kell felelni a fenti szabályoknak, ha fordított adózással számlázunk és akkor is, ha évente néhány számlát állítunk ki.

Az online számlázószoftverek helyzete

Minden online számlázásra képes programnak, szoftvernek és applikációnak alkalmasnak kell lennie adatot szolgáltatni a NAV felé azokról a számlákról, amelyek esetében a jogszabály ezt előírja – természetesen a számla kiállításának pillanatában.

Bizonyosan lesz olyan számlázóprogram, ami majd nem fog megfelelni a fentiekben leírt 1. kritériumnak. Problémát jelenthet a 2. pont is, ugyanis az adószámot eddig is szinte minden szoftverben feltüntethettük. A hangsúly a feltételes módon van: volt rá lehetőségünk, de nem volt kötelező.

A másik kritikus pont az online számlázóprogramok piacán a NAV adatszolgáltatással való összekötés. Mivel a NAV rendszere nem teszi lehetővé az összekötés automatizációját, ez a cégek feladata, mégpedig manuálisan. Számos olyan számlázószoftvert ismerünk, ami engedi a számla kiállítást akkor is, ha az nincs bekötve a NAV-hoz. Fontos megjegyezni, hogy ez nem a szoftver készítőjére ró büntetést, hanem arra a vállalkozásra, ami igénybe vette azt. Ez tehát egy óriási veszélyforrás.

A sajtóban rendszeres ijesztgetéssel találkozhatunk, miszerint ha nem jut el az adóhatósághoz a számlánk adata, akkor

akár 500 000 forint büntetést is fizethetünk.

Az Online Cégmenedzserrel nem hibázhat

Az Online Cégmenedzser megfelel a mindenkori törvényi feltételeknek, úgymond NAV-álló. Tulajdonképpen nem is engedi a rendszer olyan számla kiállítását, ami nem felel meg a jogszabályoknak.

Tehát az Online Cégmenedzsert használva a bizonylatokról történő adatszolgáltatást elvégzi a rendszer, mégpedig automatikusan!

Igen, ezt azt jelenti, hogy

nyugodtan hátradőlhet,

Önnek teendője nincs a törvényeknek megfelelő számlakiállításhoz, ha az Online Cégmenedzsert használja a bizonylatkezeléshez.