Tartalomjegyzék

Ezen az űrlapon egy már létrehozott és árucikkekkel feltöltött árlistát lehet beárazni, vagy átárazni.

Árazni az Árlisták űrlapon is lehetséges ugyan, de az Árazás űrlap beszerzési ár kimutatással támogatja a helyes beárazási műveletünket. Főbb különbségek az Árazás űrlapon:

 • egy kiválasztott árlista kezelhető (nem választható/kezelhető más árlista, mint az Árlisták űrlapon)
 • beszerzési ár kimutatást kapunk a rögzített bejövő számlák alapján
 • a beszerzési árakról maximális, minimális és súlyozott átlag kimutatást is kapunk
 • szűrhetjük a beszerzési árakat, figyelmen kívül hagyva egyes bizonylatokon szereplő árat
 • csak a már árlistára felvett árukat kezelhetjük, új árut felvenni, vagy meglévőt eltávolítani itt nem tudunk

Űrlap elérése

Az űrlapot az Árlisták űrlapon lehet elérni. Ott válasszunk ki egy árlistát, majd kattintsunk az űrlap jobb felső sarkában található kék színű 'Árazás űrlap megnyitása' feliratú gombra. Az árazás űrlap új lapon nyílik meg.

Kezelőfelület

Az űrlap betöltődésekor az Árlisták űrlapon utoljára kijelölt árucikkre szűr a rendszer, így azt az egy sort találjuk a bal oldali árazás panelen. Az alsó szűrőben kék háttérszínnel jelölt a szűrőelem, ami funkciója szerint csak az adott áru kulcsazonosítójára szűr.

A szűrőelem kikapcsolásával az árlistánk összes tételét megjeleníthetjük:

A kezelőfelület négy fő szekcióra osztott, amit a rendszer vizuálisan is jelöl:

 1. fejléc az árlista alapadataival
 2. árlista árazás, eladási ár képzés panel
 3. szűrő a listához
 4. jobb oldalon a beszerzési árak kimutatása

1. Fejléc az árlista alapadataival

A fejlécben kizárólag a választott árlistával kapcsolatos alapadatok jelennek meg, másik árlistát nem tudunk itt kiválasztani.

Megnevezés

A kiválasztott árlista megnevezését nagy piros betűkkel látjuk. A nevet módosíthatjuk, ha a beviteli mezőbe kattintunk és a billentyűzetünk segítségével átírjuk a nevet. Érvényesíteni az Enter billentyű megnyomásával lehet.

Dátum

Az árlista létrehozásának dátuma. A mező nem írható, tájékoztatásra szolgál.

Devizakezelés

A deviza kezelése teljes mértékben megfelel az Árlisták űrlapon már ismertetett módszernek. Természetesen itt is meg tudjuk változtatni a devizanemet, az árfolyamot és a specifikus dátumnak megfelelő automatikus devizaárfolyam lekérdezés is lehetséges.

Leírás

A fejléc jobb oldalán találjuk a többsoros beviteli mezőben az árlista leírását. Ennek kitöltése opcionális. A szerkesztéséhez kattintsunk a beviteli mezőbe, majd billentyűzetünkről begépelve megadhatjuk vagy módosíthatjuk (akár törölhetjük is) a leírást, amit az Enter billentyű megnyomásával érvényesíthetünk.

2. Árazás, eladási ár képzése

Lista felépítése, kezelése

Ezen a panelen jelennek meg az árlistára felvett árucikkek.

Megjegyzés: az űrlap betöltődésekor az Árlisták űrlapon utoljára kijelölt árucikkre szűr a rendszer, így azt az egy sort találjuk a bal oldali árazás panelen. Az alsó szűrőben kék háttérszínnel jelölt a szűrőelem, ami funkciója szerint csak az adott áru kulcsazonosítójára szűr. A szűrőelem kikapcsolásával az árlistánk összes tételét megjeleníthetjük.

Egy már árukkal feltöltött árlista esetében a rendelkezésre álló területen legfeljebb 4 tételsort látunk. Ha ennél több árucikk szerepel az árlistánkon, a jobb oldali görgetősávval tudjuk le- és felfelé görgetni azt.

Egy árucikk sorát a bal oldalán látható mutatónyíl fogja össze, míg a megjelenített adatok egy tételsorban egymás mellett és alatt is elhelyezkednek.

A tételsorokban pontosan ugyanazok az adatok jelennek meg, mint az Árlisták űrlapon, szintén ugyanaz az alapértelmezett sorrendezés és a sorrendet is az Alapelvekben ismertetett sztenderd módon tudjuk megváltoztatni.

Árazás módja

A beárazáshoz ugyanazokat az írható beviteli mezőket használhatjuk fel, mint az Árlisták űrlapon:

 • margin %
 • beszerzési ár devizában
 • devizanem
 • eladási ár devizában és a devizaneme

Mind a négy mező pontosan ugyanúgy működik, mint az Árlisták űrlapon. Lásd a vonatkozó Árlisták kezelése szócikket!

Az igazán lényegi különbség a jobb oldali, Beszerzési árak panelen található hasznos adatkimutatások és funkciók

ezek hasznos támogatást adnak az eladási árak helyes megállapításához, és így a nyereséges értékesítés eléréséhez.

3. Beszerzési árak panel

Az űrlap jobb oldalán található a beszerzési árak a bejövő számla bizonylatokról. Mindig a bal panelen , az árlistában kiválasztott áruhoz tartozó beszerzési árakat látjuk. Ha másik árucikket választunk ki, a jobb oldali panelen automatikusan az ahhoz tartozó beszerzési árak jelennek meg.

Lista megjelenése, sorrendezése

A listában a rendelkezésre álló helyen egyszerre 6 listaelem jeleníthető meg. Ha ennél több beszerzési tranzakciónk volt, a panel jobb oldalán megjelenő görgetősávval tudjuk le- és felfelé görgetni a listát.

Ha nem látunk beszerzési árat, az azt jelenti, hogy olyan bejövő számla típusú bizonylat nem lett rögzítve a rendszerben, amin az adott árucikk szerepelne.

Sorrendezni a lista felső részében található címkékkel tudunk. Ezek működése teljes mértékben megfelel a sztenderd címke sorrendezéssel, amit az Alapelvek súgócikkben részletesen ismertettünk.

Adatok

A beszerzési árakra vonatkozó adatok megjelenítésre szolgálnak, mezői nem írhatók.

Minden sor végén, a jobb oldalon találunk egy világoskék gombot. Ha rákattintunk, új lapon nyílik meg az a bizonylat, amin a választott beszerzési ár szerepel.

Kimutatás

A panel alján látjuk a beszerzési árak

 • súlyozott átlagát
 • a legkisebb árat
 • és a legnagyobb árat


Mindhárom adatot feltünteti a rendszer magyar forintban és devizában is.

Fontos tudnunk, hogy ezek a számított értékek mindig a listában megjelenő beszerzési ár tételsorok alapján kerülnek kalkulálásra. Így a megjelenített értékekre hatással van kimutatás táblázattól balra helyet foglaló szűrők, amelyek működését az alábbiakban ismertetjük.

Beszerzési árak szűrései lehetőségei

1. Ársorok kiválasztása és szűrése

A tételsorok jobb oldalán, a gomb feletti jelölőnégyzettel kiválaszthatunk egy vagy több beszerzési ár tételsort, majd a szűrővel elrejthetjük a ki nem jelölteket. Ehhez kövessük az alábbi műveletsort:

 1. Válasszuk ki azokat a beszerzési ár tételsorokat, amiket látni szeretnénk a listában. Ehhez kattintsunk egyszer a bal egérgombbal a jelölőnégyzetére.
 2. Nyissuk le a szűrőelemet és válasszuk ki a 'bejelölt' opciót

Ekkor a listában eltűnik az összes be nem jelölt tételsort és csak a megjelöltek maradnak láthatók.

A szűrést kikapcsolhatjuk, ha a legördülő listában az 'összes' opciót választjuk ki, vagy az egérmutatót a szűrőelemre húzzuk és az ekkor megjelenő piros 'X' gombra kattintunk.

2. Első 'n' darabra szűrés

A beszerzési árak panel alján található 'Első __ db.' feliratú beviteli mezővel az első 'n' számosságú beszerzési árat jeleníthetjük meg. Az 'első' azt jelenti, hogy időrendben visszafelé sorrendezve az első N darab, azaz a legutóbbi N darab beszerzés.

Alapértelmezésben az űrlap megnyitásakor ez az érték 10.

Ha a mezőbe kattintva más számot adunk meg és az Enter billentyűvel érvényesítjük, úgy a megadott számnak megfelelő legutóbbi N darab beszerzésünk árai jelennek meg a listában.

Ez a szűrő kikapcsolható, ha a mezőbe kattintva kitöröljük a beírt értéket. Ekkor ténylegesen az összes beszerzési ár meg fog jelenni a listában.

3. Kombinált szűrő

Ha az első 'n' darab " szűrő és a "bejelölt" szűrőopció is ki van választva, akkor a rendszer mindkét leválogatási szempontot figyelembe veszi és ennek megfelelően jeleníti meg a  a rendszer a számoláskor.

4. Dátumszűrő

A dátumszűrő az Alapelvekben ismertetett, sztenderd módon működik. Segítségével a bejövő bizonylatok dátumaira szűrhetünk rá, így egy kiválasztott időszaknak megfelelő beszerzési árakat tudunk megjeleníteni a listában.

A két dátummezőre kattintva egy naptárformátumú beállítás jelenik meg, amiben billentyűzetről begépelve, vagy a naptárfunkciót használva állíthatunk be teljesen egyéni időintervallumot. A felső mezőben a kezdődátumot, a jobb oldaliban pedig a végdátumot. Lehetőségünk van csak egyiket, vagy csak a másikat, illetve mindkét mezőt kitölteni és ezzel egy időintervallumra szűrni.

A naptárformátum kezelése megegyezik az Alapelvekben ismertetett kezelési elvekkel.

  4. Árlista szűrő

  A bal oldali panel alján található az árlistán szereplő tételek szűrője. Szűrni tudunk az alábbi adatokra:

  • áru kulcsazonosítója
  • mennyiségi egység
  • áfa kulcs
  • áruosztály és -csoport
  • áru kódja és megnevezése

  A szűrőelemek mind legördülő listák és funkciójukat tekintve teljes mértékben az Alapelvekben részletesen ismertetett módon működnek.

  Egy szűrőelem beállításakor a lista automatikusan a feltételnek megfelelően frissül. Egyidejűleg több szűrőfeltételt is alkalmazhatunk.

  A szűrő legördülő listaelemek értékkészlete dinamikus, tehát egy szűrelem beállításával egy másik szűrőelemben már csak az előző szűrőfeltételnek megfelelő értékeket látjuk.

  A szűrőelemek kikapcsolhatók. Az egérmutatót húzzuk a szűrőelem fölé, majd kattintsunk az ekkor megjelenő piros 'X' gombra. A szűrő kikapcsolásával a lista is automatikusan a megváltozott feltétek szerint frissül.