Szerző: Kiss Richárd

Hogyan érinti a szolgáltató- és projektalapú cégeket a NAV online számla 3.0?

2021. január 1-jétől elindul a NAV adatszolgáltatás kiterjesztésének utolsó, harmadik lépése, az online számla 3.0 rendszer. Röviden összefoglalva két nagy újításra számíthatunk:

  1. A kiállított számlák hiteles e-számlák lesznek, így a bejövő számláinkat egy gombnyomással letölthetjük.
  2. Jövőre már adatszolgáltatási kötelezettség alá tartoznak a magánszemélyek, az exportértékesítésről, valamint a közösségi termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról kiállított számlák.

A hiteles e-számla 2 óriási előnye

Az online számla adatszolgáltatás specifikációja (kockáknak: XSD 3.0) alapján az eladó elérhetővé tudja tenni a kiállított számla elektronikus példányát. Itt most nem arra kell gondolni, hogy egy elektronikus aláírással hitelesített PDF állományt küldhetünk tovább e-mailben. Sokkal inkább arra, hogy a számlázó szoftverek automatikusan e-számlát tesznek elérhetővé a másik fél rendszeréhez (XML formátumban).

Így ez az e-számla hiteles lesz, vevőként letölthetjük, vagy a saját rendszerünkbe kérhetjük az átemelését és hiteles számlaként kezelhetjük tovább.

Mi lesz ennek a hallatlan nagy előnye? Egyrészt olyan komplex vállalatirányítási rendszerben, mint az easyOCM,

a bejövő számláinkat pillanatok alatt rögzíthetjük, ezzel megszabadulunk a fáradtságos és időrabló adatrögzítéstől.

Ezzel együtt pedig rengeteg időtartalékunk szabadul fel a vállalatunkban. Az adatrögzítésben nem az a legszörnyűbb, hogy időt rabol, hanem hogy értéket nem termel. A felszabaduló, értékes időt ezután valódi, értékteremtő és bevételt termelő tevékenységre fordíthatunk.

A hiteles e-számla kiválthatja a magas fertőzési kockázatot jelentő papírszámlákat, ami így  különösen a koronavírus-járvány idején szintén nem elhanyagolható tényező – különösen olyan szolgáltató cégeknél, akik napi több tucat számlát állítanak ki és fogadnak be.

A gazdaságban leggyakrabban használt azonosítók, így például a szerződésszám is opcionálisan kitölthetők az új, 3.0 adatstruktúrában, ezzel a számlák automatikusan és könnyen feldolgozhatóvá válnak vevői oldalon.

Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztése

Az online számla 3.0 bevezetésével egyidejűleg

  • a nem adóalanyok, így például a természetes személyek részére
  • valamint a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről adóalany részére

kibocsátott számlákra is kiterjeszti az online számla adatszolgáltatási kötelezettséget.

Az adóhatóság a jövő évtől kezdve minden számlát látni fog, még a vállalkozások természetes személyeknek kiállított számlákat is. A becslések szerint átlagosan napi félmillió (lakossági) számlával többet fog látni a NAV, mint előtte. Ezáltal jövőre a revizoroknak szinte az összes kontrolladat rendelkezésére áll majd az áfabevallások valóságtartalmának vizsgálata során, és a kormány már az áfabevallásokat is ki tudja tölteni a vállalkozások helyett.

Határidők

Az adóhivatal már szeptemberben közzétette saját oldalán az online számla 3.0 rendszerre vonatkozó, fejlesztőknek szóló sémákat és a műszaki változások átfogó leírását. Az informatikai háttere már most elérhető, a NAV által biztosított tesztrendszer és az éles rendszer is elfogadja az adatszolgáltatást ebben az új formátumban.

Az alkalmazása 2021. január 1-től válik kötelezővé. A zökkenőmentes átállás érdekében március 31-éig a NAV nem szankcionál, vagyis még befogadja a 2.0 formátumot is.

Az új verzió az easyOCM vállalatirányítási rendszerben 2021. január 1-től elérhető lesz.

Korábban írtuk:

Elfelejtette bejelenteni számlázóját a NAVnak?

Július 1-től ismét változik az online számlaadat-szolgáltatás

NAV-álló online számlázás az Online Cégmenedzserben