Tartalomjegyzék

A bizonylatokon az Online Cégmenedzser támogatja a magyar forinttól eltérő devizanemeket, továbbá az alábbi devizanemek középárfolyamának automatikus lekérdezését az MNB rendszeréből:

Az MNB hivatalos árfolyamán kívül természetesen más bank vagy akár teljesen egyéni meghatározás szerinti árfolyamon is képesek vagyunk a fenti devizákban bizonylatot kiállítani.

A devizákra vonatkozó összes beállítást, így a devizanemet, az árfolyamát, annak típusát és dátumát a Bizonylat részletei űrlapon kezelhetjük teljeskörűen.

Alapértelmezett deviza

Ha egy új, üres bizonylatot létrehozunk, a devizanem alapértelmezésben magyar forint (HUF) lesz.

Ha a bizonylatunkat másoljuk - akár egy bizonylatról, akár sablonról - a devizanem meg fog egyezni a forrás bizonylaton beállított devizával.

Deviza beállítása

Magyar forinttól (HUF) eltérő deviza beállításánál az alábbi mezők segítségével adhatjuk meg a pontos paramétereket:

  • Devizanem
  • Devizabank
  • Árfolyam
  • Árfolyam típusa
  • Deviza

Devizanem

Ebben a mezőben adhatjuk meg a bizonylat áradatainak devizanemét.

Ha más devizát állítunk be, a rendszer automatikusan lekérdezi az MNB hivatalos, aktuális középárfolyamát, majd ezeket az értékeket a lábléc vonatkozó mezőibe beírja, valamint a tételsorokban az egységárat, a részösszeget és az ÁFA értékét is aktualizálja.

A fenti példát folytatva a devizát Euróra (EUR) állítottuk, az aktuális dátum 2020. június 24., az MNB árfolyama ezen a napon 349.1 Ft:

Deviza árfolyam

A beviteli mezőben alapértelmezésben '1' áll. Ha a magyar Forinttól eltérő devizát választunk, a rendszer automatikusan az MNB hivatalos, aktuális középárfolyamát lekérdezi és beírja a mezőbe.

Ha egy magyar Forinttól (HUF) eltérő devizát állítottunk be és újra ugyanazt a devizát kiválasztjuk, akkor a rendszer az árfolyam mezőt frissíti, vagyis lekérdezi az új, aktuális árfolyamot, majd beírja a mezőbe.

Lehetőségünk van manuálisan felülbírálni és kézzel megadni az árfolyamot. Ehhez kattintsunk a beviteli mezőbe és billentyűzetről írjuk be a kívánt árfolyamadatot. Ekkor a deviza dátummező értékét törli.

Deviza bank

Alapértelmezésben üres, azonban automatikus devizaárfolyam lekérdezéskor az MNB értéket veszi fel. Lehetőségünk van manuálisan, billentyűzetünkről más Bank nevét beírni.

Árfolyamtípus

Automatikus devizaárfolyam lekérdezéskor alapértelmezésben az MNB középárfolyamot állítja be a rendszer. A legördülő listát megnyitva lehetőségünk van:

  • vételi
  • eladási
  • és átlag

értéket is kiválasztani.

Ha a középárfolyamtól eltérőt választunk, árfolyam-lekérdezés NEM történik, mivel az MNB kizárólag középárfolyamot tart nyilván. Amennyiben egy kereskedelmi bank árfolyamát szeretnénk alkalmazni, kézzel kell beírnunk a bank nevét, az árfolyamot, annak típusát átállítanunk.

Deviza dátum

Dátum típusú beviteli mező, ami az Alapelvekben ismertetett sztenderd módon működik. Ha automatikus árfolyam lekérdezést kezdeményezünk, alapesetben mindig az aktuális dátumértéket veszi fel.

Lehetőségünk van az árfolyam dátumát manuálisan is megadni. Ez praktikus lehet, ha fix dátumú devizaelszámolást vállaltunk egy szerződésben, vagy a bizonylat kiállításának dátuma eltér az értéknaptól.

A dátummezőre kattintva a szabványos naptárformátum jelenik meg. Írjuk be kézzel, vagy az év-hó-nap mezők segítségével rákattintással válasszuk ki a deviza dátumát. Ekkor a rendszer lekérdezi a beállított dátumon jegyzett devizaárfolyamot, majd ezeket az értékeket a lábléc vonatkozó mezőibe beírja, valamint a tételsorokban az egységárat, a részösszeget és az ÁFA értékét is aktualizálja.

A fenti példát folytatva a deviza árfolyamjegyzés dátumát 2020. április 3-ra állítottuk, amikor is az idei csúcsán volt az Euró árfolyama, 364.2 Ft. A végösszeg (természetesen a tételsorokban az egységárak és részösszegek is) automatikusan megváltoztak:

Megjegyzés: ha az aktuálisnál későbbi napot adunk meg, úgy az árfolyam nem változik. Ugyanúgy nem változik meg az árfolyam olyan nap kiválasztásánál, amikor árfolyamjegyzés nem történt, tipikusan hétvégén és munkaszüneti napokon.