Tartalomjegyzék

A bizonylatok listája űrlapon képesek vagyunk forgalmi kimutatást készíteni. Ehhez természetesen a szűrőt hívjuk segítségül. A szűrők működéséről bővebben a Bizonylatlista, bizonylatok típusai súgó szócikkben olvashat.

A nagyszámú szűrő támogatásának köszönhetően többféle forgalmi kimutatást is készíthetünk. Alapvetően időszakra szoktuk szűkíteni, de lehetőségünk van üzleti partnerenként csoportosítva is elkészíteni.

A forgalmat definiálhatjuk egy adott időszakban megtermelt bevételként (ekkor a teljesítés/esedékesség dátumát vegyük figyelembe), de tekinthetünk úgy is a forgalomra, hogy a számlánk fizetési határidejét vesszük alapul.

Bármely kimutatást is szeretnénk, mindenképpen az alapértelmezett szűrőhöz képest állítsuk be az alábbiakat:

  • dokumentum típusa: számla, számlát helyettesítő bizonylat, pénzügyi bizonylat
  • irány: kimenő

Az egyes forgalmi kimutatásokhoz a fentieken túl az alábbi beállításokat hajtsuk végre a szűrőben.

Időszaki forgalom kimutatása

Időszaki forgalmat leggyakrabban éves, negyedéves és havi bontásban szoktunk készíteni. Válasszuk ki a teljesítés/esedékesség opciót, ha az adott időszakban megtermelt bevételre kívánunk szűrni, vagy a határidőt, amennyiben a számla ellenértékének beérkezését tekintjük forgalomnak.

Ez után állítsuk be az időintervallumot az alábbiak szerint:

Éves forgalom

Ha egy éves forgalmat szeretnénk, úgy az év legördülő listában válasszuk ki az évet. A tól-ig dátummezők ennek hatására automatikusan felveszik a beállított év első, illetve utolsó napját, a lista pedig ennek megfelelően frissül.

Havi forgalom

Ha egy adott havi forgalmat szeretnénk, úgy az év beállítása után a mellette elhelyezkedő legördülő listából válasszuk ki a hónapot. A tól-ig dátummezők ennek hatására automatikusan felveszik a beállított év/hó első, illetve utolsó napját, a lista pedig ennek megfelelően frissül.

Negyedéves

Negyedéves forgalom esetében a tól-ig dátummezőket hívjuk segítségül. A 'dátumtól' mezőben válasszuk ki a negyedév első napját, a 'dátumig' mezőben pedig a negyedév utolsó napját.

Teljes forgalom

Ha a teljes, eddigi összes forgalmunkra vagyunk kíváncsiak, a 'dátumtól' mezőt inaktiváljuk a piros 'X' segítségével. Így a kezdetektől az összes rögzített bizonylatot tudjuk kilistázni.

Partnerenként csoportosítva

Képesek vagyunk üzleti partnerenként, azaz a számlák címzettje alapján csoportosítani a bizonylatainkat. Ebben az esetben kattintsunk a szűrőben a 'Csoportosítás partnerenként' felirat melletti jelölőnégyzetre.

Ennek hatására a lista egy sorában egy partner vonatkozásában az összegszerű adatok kumulált módon jelennek meg. Értelemszerűen az egyes bizonylatok adatai (pl. azonosító, dátum stb...) nem jelennek meg. 

Realizált forgalom

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy adott időszakban a kimenő számláinkból mennyi a ténylegesen befolyt összeg, akkor a 'fizetett' legördülő listában válasszuk ki a 'teljesen kifizetett' opciót.

Ugyanígy lehetőségünk van a csak részben kifizetett összegű bizonylatokat listázni, illetve a teljesen van részben fizetetteket. 

Várható, előrejelzett forgalom

Képesek vagyunk előrejelzést ("forecast") is készítenünk a várható bevételeinkről. Ez esetben a szűrőben alkalmazzuk ezeket a beállításokat:

  • A dokumentum keletkezése helyett válasszuk ki a 'határidő'-t
  • A dátummezők segítségével állítsuk be a kívánt időszakot (ez jellemzően az aktuális év, a jelenlegi vagy a következő negyedév, vagy hónap szokott lenni)
  • a 'fizetett' legördülő listában pedig válasszuk ki a 'nem, vagy részben fizetett' opciót.

Így automatikusan megkapjuk a már részünkről teljesített, számlázott bizonylatainkat, amelyek fizetési határideje a beállított időszakra esnek és a partner azokat még nem, vagy csak részben egyenlítette ki.

Kimutatás exportálása

Természetesen bármely fenti forgalomkimutatásunkat:

  • exportálhatjuk Excel táblázatba vagy nyomtatható PDF állományba
  • elmenthetjük a szűrőnket, amit később 1 kattintással megismételhetünk.

Az egyéni szűrők mentéséről és az exportról a Riportok exportja eseti és tárolt szűrési paraméterekkel szócikkben olvashat részletes leírást.