Tartalomjegyzék

Az Online Cégmenedzser vállalatirányítási rendszerhez az alábbi tárhely méretek tartoznak:

Demó rendszer

1 gigabájt, aminek bővítésére nincs lehetőség. Ez a tárhelymennyiség a rendszer kipróbálására tapasztalatunk szerint több, mint elegendő.

Éles rendszer

1 gigabyte, azaz azaz 1 000 megabájt, ami egyenlő 1 000 000 kilobájttal*.

* Megjegyzés: az értékeket decimálisan adtuk meg, binárisan 1 gigabyte 1024 megabájt, ami 1 048 576 kilobájt.

Az éles rendszerben a tárhely bővíthető az alábbi tárhely csomagokkal:

  • +1 gigabájt tárterülettel (1024 megabájt)
  • +5 gigabájt tárterülettel (5120 megabájt)
  • +10 gigabájt tárterülettel 10240 megabájt)

A tárhely bővítés bármikor igényelhető, akár rögtön a rendszer igénylésekor is és később is.

Bármely bővítés többszörözhető és kombinálható egymással.

Például bővíthetjük a tárhelyet az igényléskor +1 gigabájttal, ekkor 2 Gb lesz. Majd később dönthetünk 2*1 gigabyte bővítésről, így 4 Gb lesz a teljes tárterület. Ha az üzletmenet megkívánja sok, nagy méretű állomány tárolását, akkor bővíthetjük egy menetben +5 és +10 gigabájttal, így már 19 Gb-ra nő a tárterületünk.

Tárterület bővítése

A tárhelybővítő opciókat az éles rendszer igénylésekor a weboldal 'Rendszerigénylés' menüpontjában választhatjuk.

Egy már megigényelt éles rendszerben húzzuk az egérmutatót a bal navigációs sáv 'Adminisztráció' menüpontjára és az ekkor megnyíló almenüben kattintsunk az 'Adminisztráció és rendszeradatok' alpontjára. A megnyíló panelen az 'Előfizetés szerkesztése' nyomógombra kattintással jutunk el a bővítés lehetőségéhez.

Feltölthető legnagyobb fájlméret

A Fájlok űrlapon egyetlen fájl legnagyobb fájlmérete 160 megabájt lehet, ezért igazán nagy méretű állományok feltöltése nem lehetséges.

Gazdálkodás a tárhellyel

A tárhelyet a feltöltött fájlok és a rendszeradatbázisok együtt foglalják el. Az adatbázisok foglalják magukban az összes űrlapon keresztül feltöltött szöveges adatokat és létrehozott üzleti dokumentumokat. Az adatbázisok mérete jellemzően elenyészőnek tekinthető, alig pár százalékát teszi ki egy tipikus rendszernek.

Amivel igazán számolnunk kell, azok az általunk feltöltött külső szoftverekben létrehozott állományok mérete. Az alábbiakban ismertetjük fájltípusok szerint a tipikus fájlméreteket:

Word dokumentum, Excel táblázat

A tipikus szöveges és táblázatos dokumentumok 5-50 kilobájt méretűek. A tárterületen ezen fájltípusokból több tízezer, akár százezer dokumentum is elfér.

Amennyiben a Word vagy Excel fájlokban kép is található, úgy a fájlméret értelemszerűen megnő, mégpedig a képek számától, méretétől függően.

Nem tipikus Word dokumentumnak tekintjük a 100 oldalas szövegeket, amiben akár több tucat fotó vagy illusztráció is helyet kapott. Egy ilyen dokumentum akár 5-10 megabájt méretű is lehet, tehát nagyságrendileg ezerszer nagyobb méretű fájl, mint a tipikusnak nevezett.

Excel fájlok esetén két jellemző fájlméret növelő típussal találkozhatunk:

  • Fotókkal, ábrákkal, illusztrációkkal és/vagy diagrammokkal kiegészített, 10-20 munkalapból álló táblázat.
  • Pivot kimutatások, amik sok ezer vagy tízezer soros és 20-50 oszlopos táblázatokból készülnek, jellemzően 5-10 segédtáblát is tartalmaznak.

Ezek a fájlok 1-10 megabájt méretűek is lehetnek, tehát nagyságrendileg szintén ezerszer nagyobb tárterületet is elfoglalhatnak a tipikushoz képest.

Fotó

Egy középkategóriás mobiltelefon JPG formátumban, átlagosnak mondható 10 megapixeles kamerával ~5 megabájtos fotót készít a legjobb minőségi beállítás mellett. Értelemszerűen alacsonyabb megapixel szám esetén, illetve a minőség alacsonyabb beállítása esetén a fájlméret is kisebb lesz.

RAW formátumban ugyanez 15-20 megabájt.

Panorámafotók és igazán nagy felbontású - pl. 100 megapixeles kamerával készített képet akár 20-100 megabájt méretűek is lehetnek.

Szkennelt dokumentumok

A szkennelt dokumentumok fájlok mérete rendkívül széles skálán mozog, hiszen az függ a szkenner felbontásától, a beolvasott dokumentum dimenziójától (A/4-es oldalmérettől A/0-ig bármi lehet) és az oldalak számától.

Egy A/4 méretben beszkennelt jogosítvány, személyi igazolvány, oklevél, diploma, számla mérete jellemzően 100 és 1000 kilobájt között mozog.

Nagy fájlméretű állományok

Ide soroljuk azokat a fájlokat, amelyek jellemzően, de nem feltétlenül igazán nagy méretűek:

  • videók és animációk
  • grafikus tervezőprogramok (pl. CAD alapú tervezőprogramok, 3D tervezők, Photoshop, Illustrator, InDesign és más grafikus tervező szoftverek) forrás-állományai
  • komplett könyvek, magazinok, sok oldalas dokumentációk szkennelt változata
  • blue-printek

Ezek az állományok gyakran néhány 100 megabájtos, nem ritkán akár 1000 megabájtos fájlméretet is jelentenek.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszer Fájlok űrlapján fájlonként legfeljebb 160 megabájtos fájl tölthető fel.