Tartalomjegyzék

A kontírozás a gazdasági események kettős könyvviteli rendszerébe történő rögzítése, azaz amikor egy bizonylathoz vagy annak soraihoz hozzárendelik azokat a könyvviteli számlákat, amelyeken az adatváltozásokat rögzíteni kell.

Egy cég minden gazdasági eseményt (pl. vásárlást, eladást, munkabér-átutalást, adózást) bizonylatokkal igazol. Egy ilyen bizonylattal az első teendő a kontírozás, azaz a számlakijelölés. Ez abból áll, hogy a bizonylaton feltüntetik:

  • az érintett könyvviteli számlák nevét és számát
  • azt, hogy mely könyvviteli számláknak melyik (T vagy K) oldalára milyen összeget kell könyvelni

A kontírozás előfeltétele

Annak, aki kontíroz, ismernie kell a számvitel alapjait, ezt általában a cég könyvelője vagy gazdasági vezetője végzi.

A kontírozáshoz szükség van továbbá egy definíciós táblázatra, ami alapján a számlabesorolást el lehet végezni. Az easyOCM rendszerben már feltöltöttünk egy ilyen definíciós táblázatot, ami Kontír segédűrlapon érhető el.

Húzzuk az egérmutatót a bal navigációs sávban a 'Segédűrlapok' főmenüpontra, majd a kinyíló almenüben kattintsunk bal egérgombbal a 'Kontírozás segédűrlap' pontra. Ekkor új lapon nyílik meg a definíciós táblázat.

Ez a definíciós táblázat bővíthető és módosítható. Amennyiben Önnek vagy könyvelőjének megfelel ez a definíciós táblázat, úgy megkezdheti a kontírozást. Más esetben kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken:

Számla kontírozása

Egy kiválasztott számlát a Bizonylat részletei űrlapon kontírozhatunk. Kövessük az alábbi műveletsort.

1. Kontírozó segédelemek bekapcsolása

Kattintsunk a Bizonylat részletei űrlapon a tétellista alatt jobb oldalon a 'Kontírozás / gyári számok' jelölőnégyzetre.

Kattintás után minden egyes tétel sorában megjelennek a kontírozáshoz szükséges segédmezők; egyelőre üresen.

2. Könyvviteli számla kijelölése

A legördülő listák segítségével jelöljük ki a könyvviteli számlát.

A defincíciós tábla segítségével a rendszer minden mezőt automatikusan kitölt.

3. Módosítás

Amennyiben módosítani kíván az automatikusan megjelenő adatokon, a legördülő lista és beviteli mezők segítségével módosíthatja a típus, áfajelleg és áfagyűjtő adatokat.

4. Minden tétel kontírozva

Ha minden tételt kontíroztunk, a képernyő vonatkozó része így néz ki:

Egyúttal a tételsorok alatti, 'Kontírozva' jelölőnégyzetben megjelenik a pipa. Ez jelzi az adott számla státuszát, azaz a kontírozás teljes.

A kontírozás folytatható más számlákkal. Ha az összes számlát kontíroztuk, feladhatjuk azt a könyvelőprogramunkba. Erről a műveletről a 'Feladás könyveléshez' súgó szócikkben olvashat bővebben.