Tartalomjegyzék

Ennek a segédűrlapnak két funkciója van:

  • beállíthatjuk a naptárban munkanapokat és a munkaszüneti napokat
  • feltölthetjük, illetve frissíthetjük dolgozóink munkaidejét

Űrlap megnyitása

A bal oldali navigációs sávban a "Segédűrlapok" közt találjuk meg a Munkalapok karbantartása menüpontot, kattintsunk rá.

Kezelőfelület

Az űrlap megnyitáskor alapértelmezésben az aktuális év következő hónapját mutatja. A használat során látni fogjuk, hogy jellemzően mindig a következő hónapot célszerű karbantartani.

Az űrlap legelső megnyitásakor értelemszerűen az aktuális hónapra át kell váltanunk ahhoz, hogy a folyó hó munkaidejét aktualizáljuk.

Hónap kiválasztása

 A narancssárga cím alatt van lehetőségünk a karbantartandó hónap kiválasztására. Ezt 4 űrlapelem segíti:

  • év legördülő lista
  • hónapok legördülő lista
  • balra, illetve jobbra mutató nyilak: ezekkel időben vissza és előre tudunk lapozni. Minden egyes rákattintással 1 hónapot léptetünk.

A legördülő listák bármely értékét választjuk ki, és bármely lapozógombra kattintunk, az adott év/hónaphoz tartozó napok listája azonnal betöltődik.

Napok listája

A rendszer ismeri az öröknaptárat, ezért mindig a megfelelő napok száma és megnevezése jelenik meg.

A "Munkanapok" oszlopban látható jelölőnégyzetek alapértelmezésben a hétköznapok esetében be van pipálva, a szombat és vasárnap nincs. Ha egy jelölőnégyzetre kattintunk, az az ellenkezőjére vált, vagyis bejelölt állapotnál üres lesz, üres esetén bejelölt. A bejelölt napokat tekinti a rendszer munkanapnak.

Munkanapok karbantartása

A nemzeti ünnepek, a hosszú hétvégék, pihenőnapok és az áthelyezett munkanapokat célszerű havonta, vagy ha tehetjük egész évre előre elkészíteni.

Az év/hónap legördülő mezőkkel vagy a lapozó gombok segítéségével menjünk végig a hónapokon és jelöljük be az áthelyezett munkanapokat, illetve vegyük ki a pipát az olyan hétköznapoknál, amik ünnepnapok vagy elrendelt pihenőnapok.

Például 2020. augusztusban az Államalapítás ünnepe miatt 4 napos hétvége lesz. Vegyük ki a pipát augusztus 20. csütörtök és augusztus 21. péntek esetében, mivel ezek pihenőnapok. Viszont jelöljük be munkanapnak augusztus 29. szombatot, mert ez egy áthelyezett munkanap.

Munkaidő feltöltése

Ha a munkanapok és munkaszüneti napokkal kész vagyunk az adott hónapra, kattintsunk a napok táblázata melletti "Munkanapok feltöltése / frissítése" gombra.

Ezzel a kiválasztott hónapra, a rendszerben pillanatnyilag nyilvántartott dolgozónak feltöltődik a munkaideje.

Megjegyzés: A tévedések elkerülése végett tisztázzuk, hogy ha januárban kiválasztjuk az év utolsó hónapját, akkor csak a december hónapra töltődik fel a munkaidő és nem decemberig bezárólag minden hónapé.

Munkaidő nyilvántartása

A munkaidő feltöltése után minden dolgozó - akinek jogosultsága van a rendszer használatához - az adott hónapra képes lesz a Munkaidő nyilvántartása űrlapon vezetnie a saját munkaidejét.

*** Ez^^ 20200327-én a Demo rendszerben nem működik. Feladat#329 ***

Munkaidő frissítése

Új belépő dolgozó esetén
Ha egy adott hónapra már feltöltöttük a munkaidőt és új dolgozót rögzítünk a rendszerben, nyissuk meg a Munkanapok karbantartása űrlapot és kattintsunk a "Munkanapok feltöltése / frissítése" gombra.

Ennek hiányában az új dolgozónk nem tudja a a Munkaidő nyilvántartása űrlapon vezetnie a saját munkaidejét.

Ha egyszerre több új dolgozónk is van, célszerű előbb mindet rögzíteni a rendszerben, majd utána frissíteni a munkaidőt egy mozdulattal mind számára.

Munkanapok változása esetén
Ha egy adott hónapra már feltöltöttük a munkaidőt és változtatunk a hónap munkanapjain - akár hozzáadunk, akár elveszünk - kattintsunk a "Munkanapok feltöltése / frissítése" gombra.

Ezzel frissítjük az összes dolgozónk adott hónapra előírt ledolgozandó munkaórákat. A dolgozóink pedig a Munkaidő nyilvántartása űrlapon az aktuálisan ledolgozandó munkanapokat/munkaórákat fogják látni.